Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1

    Default Idle fine - stall and die when put in gear - 2001 moomba

    I have a 2001 Moomba Outback and over this past weekend, every time I put the boat in gear, it would
    stall and die. It would idle fine. Is this an electrical issue? I have already replaced the solenoid and
    problem still existed...Any insight? Any help is much appreciated!!!

  2. #2
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Lake wallenpaupack PA
    Posts
    846

    Default

    Are you sure nothing is jamming up your prop?

  3. #3

    Default

    Yes - It would turn off after about a 30 second idle. I changed the solenoid and it idles fine - now just dies after gear is engaged...prop is clear...

  4. #4
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Acworth, GA
    Posts
    1,219

    Default

    What is the RPM at idle. Did you treat your gas prior to winter storage?
    Kraig - 2010 Outback V

  5. #5

    Default

    Did not document RPM at idle but as owner, I know the sounds of the boat and the boat sounds great. It just acts as if
    something is shutting the engine off when I engage it in gear...like a kill switch almost...yes I treated gas...

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Acworth, GA
    Posts
    1,219

    Default

    Next question, can you rev the engine when you push in the transmission lockout?
    Kraig - 2010 Outback V

  7. #7

    Default

    Yes - engine revs fine when in neutral...sounds great

  8. #8
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Acworth, GA
    Posts
    1,219

    Default

    Well without being able to tinker with it hands on it sounds like the electrical is okay but it wouldn't hurt to pull the spark plugs and inspect them. It sounds like a fuel supply issue. Could be clogged filter, jets, carb needs rebuilt, maybe even vaccum leaks.. linkage issues, maybe a bad accelerator pump...

    A whacked distributor can do this too but I'd start with checking the plugs and fuel system
    Kraig - 2010 Outback V

  9. #9

    Default

    Thanks for the help!

  10. #10
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Tallahassee, FL
    Posts
    11,208

    Default

    Yup, definitely sounds like insufficient fuel suppy or incorrect mixture.
    My Mom said I'm not allowed to get wet!
    2008 LSV
    2000 Outback LS (sold)
    Exile Tunes
    PWI
    LLTR!!!!!!!!



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •