Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Cleveland, Tn
    Posts
    258

    Default Ballast pump problem

    So today was our first day out this year. Every thing went fine until we attempted to fill out center tank ballast. Hit switch and nothing happened. Didn't hear the pump cycle or anything. Tried to reverse pump and nothing. Timer on the Moomba digital cruise cycled up to 100% like normal. I flipped the ballast fuse on and off still nothing. I went ahead and filled the IBS manually and we still had a great day of surfing!

    I keep fiddling with the pump switch but it never cycled. So when we pulled the boat out I flipped the switch on the trailer and I hear the pump spin up. Did I have some type of air lock or what.

    Even if it was air lock would I not hear the pump spin up? Any ideas? I will check the connections at the pump tomorrow but aside from that does anyone have any ideas.

    I did have a small amount of trouble with the right pump. It also didn't sound like it was cycling and when it did it sounded weak but then took of without any further issue.

    Any input is appreciated.
    2012 Mojo
    2009 LS (SOLD!!!)
    2010 Tundra 5.7 Crewmax 4X4

  2. #2
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Snellville, GA & Lake Sinclair
    Posts
    7,009

    Default Ballast pump problem

    Had same issue myself today. Hit switch to fill, thought pump was running, saw gauge at 100% so shut it off and got surfer in he water. Took off and no wave! Wonder what's up, lift sun pad at find empty bags. Had to reprogram the timer to 30 min, cycle switch a few time until pump kicked on.
    Drew
    New ride: 2012 Mojo
    Old ride: 2008 OBV

  3. #3
    Join Date
    May 2009
    Location
    Carlton Oregon
    Posts
    6,020

    Default

    Had the same thing last Saturday, hit drain, dash went to 0% but was still leaning, open rear door and the bag was full. Had to make it drain all over.

    Same thing happened when filling it later in the day as well.

    I think sometimes the pump isnt coming on with the switch says which i think has something to do with the timer system since its what is auto shutting the pumps off.

    Have i said lately i HATE THE TIMERS lol
    Malo <--- Means--Evil or Mean One. This explains a lot.
    2013 Mojo 2.5 Skylon Tower. Bestia < Beast >
    Exile ZLD
    6 SX65M Cabins
    6 XM9 Towers
    1 XI Big 15 Woofer in a custom Fiberglass box
    1 XI 1K Harpoon
    2 XI 800.4
    1 XI 2500.1
    2 Interstate 2400U 6V Golf Cart Batterties
    Custom 1 Off Evolution Cover

  4. #4
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Irondequoit Bay, NY
    Posts
    1,298

    Default

    i guess its still a good thing that i do it all manually haha
    2004 Outback Blue/white w/5.7 indmar 350, Direct Drive
    Rockford fasgate cabins
    Rockford fasgate 500w amp (cabin) and a kenwood HU (kmr700u)
    Exile XM7's
    Exile Harpoon
    Exile ZLD
    Polk 10in sub (2)
    Polk P330 amp (subs)

  5. #5
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Tallahassee, FL
    Posts
    11,242

    Default

    I had a failure for the first time with my under seat bag with the old sprinkler valve. Had to turn it to "on" to get it to fill. Time to swap it out. I have two spares for this one. It always worked great but I have replaced every one of the other valves. Dang it!
    My Mom said I'm not allowed to get wet!
    2008 LSV
    2000 Outback LS (sold)
    Exile Tunes
    PWI
    LLTR!!!!!!!!



  6. #6
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Sugar Land, TX
    Posts
    610

    Default

    It must be some weird planetary alignment thing affecting the pumps, because I had a similar weird issue on Saturday. Go figure.
    2011 Mobius LSV

    Ron

  7. #7
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Belton, Texas
    Posts
    2,573

    Default Ballast pump problem

    my weird issue was yesterday. hit the left fill switch and heard the pump going but bag didn't fill. toggled switch few times but still no water flow. I turned off the switch and started driving the boat with the bow in the air and flipped switch again. got water flowing this time to both left bag and center. little prime job maybe by putting the boat in motion?


    Sent from this thing called tapatalk 2
    Jason

    Go Hard or Go Home.......it's MOOMBA time!!

    2009 Moomba Mobius LSV

  8. #8
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Sugar Land, TX
    Posts
    610

    Default

    I think that helped on mine too Jason.
    2011 Mobius LSV

    Ron

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •