Results 1 to 3 of 3

Thread: V drive light

  1. #1
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Winnipeg, Manitoba
    Posts
    354

    Default V drive light

    Finally got the Supra on the water yesterday. I was explaining the differences to the wife and let her know about a new light to pay attention too. As we were on a plane, the wife asked why is that light flashing. The blood drained out of my head, and I almost passed out. Sure enough I hit about 1400 rpm and the light goes off. Continuing to accelerate the light starts to flash on. So I limped back to the dock and got the boat back on the trailer.

    When I water tested the boat last year that light stayed off. I knew about it and to check. So I don't think there's any major issue at this point.

    I figured I would document my issue here and what the fix will eventually be.

    1. When I took the boat for a water test last year it was on glass.
    2. When I took the boat for a water test yesterday there were whitecaps. The boat was bouncing all over the place. I wanted to get it out just to see if there were any obvious issues before really getting into summer. Good thing.
    3. I did check all the fluid levels last fall and they were all fine. Didn't check anything yesterday. Lesson learned.
    4. Never checked the fluid after trailering. It started raining and really got miserable.
    5. I cleaned out the bottom of the hull last week and did notice there was a oily film on it. Maybe a leak on the v drive unit. Found a bunch of threads on leaky v drives.

    I did a bunch of reading when I woke up at 4 this morning. Can't figure why I woke up this early.

    1. Where is a good place to order the pressure drop switch sensor? The boat's an hour and a half from home and for 30 or 40 bucks, cheap enough, I'll buy one. Could be this.
    2. Straight non detergent 30 weight is what's required based on what I've read.

    I'll let you folks know what I find. Anything I might have missed?

    Hopefully it's something minor, and I'll be able to start using the boat next weekend.
    past---------------2003 Outback SOLD
    present------------2006 Supra Launch 21V
    possible future-----2013 Mojo

    Ron

  2. #2
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Winnipeg, Manitoba
    Posts
    354

    Default

    Looked at the dip stick and it looked clear but it was hard to tell where the oil was. I added half a quart, and it still was hard to tell the level. I wish they would have used a dipstick that would contrast the clean oil level. I waited a few minutes and didn't notice anything dripping into the water in the bilge. I sealed everything up again and managed to get the boat on the water for a few minutes. Problem solved. The v drive light now functions properly now. So it looks like the v drive has a leak somewhere. I don't know the extent. It's going to have to wait until next week.

    Now comes my question. Has anyone here pulled a v drive and redone all the seals and/or gaskets? This might end up being a winter project for me, depending on how bad this leak is. I really hate potentially discharging any sort of polluted water into the lake if I can avoid it. I haven't had the boat on the lake for any substantial period of time yet, so I don't know how quick and if the bilge fills to the point the pump will go on in a days session.
    past---------------2003 Outback SOLD
    present------------2006 Supra Launch 21V
    possible future-----2013 Mojo

    Ron

  3. #3
    Join Date
    May 2009
    Location
    Carlton Oregon
    Posts
    5,620

    Default

    Quote Originally Posted by rsinger View Post
    Looked at the dip stick and it looked clear but it was hard to tell where the oil was. I added half a quart, and it still was hard to tell the level. I wish they would have used a dipstick that would contrast the clean oil level. I waited a few minutes and didn't notice anything dripping into the water in the bilge. I sealed everything up again and managed to get the boat on the water for a few minutes. Problem solved. The v drive light now functions properly now. So it looks like the v drive has a leak somewhere. I don't know the extent. It's going to have to wait until next week.

    Now comes my question. Has anyone here pulled a v drive and redone all the seals and/or gaskets? This might end up being a winter project for me, depending on how bad this leak is. I really hate potentially discharging any sort of polluted water into the lake if I can avoid it. I haven't had the boat on the lake for any substantial period of time yet, so I don't know how quick and if the bilge fills to the point the pump will go on in a days session.
    Boonejeepin has removed his V drive. I would shoot him a PM
    Malo <--- Means--Evil or Mean One. This explains a lot.
    2013 Mojo 2.5 Skylon Tower. Bestia < Beast >
    Exile ZLD
    6 SX65M Cabins
    6 XM9 Towers
    1 XI Big 15 Woofer in a custom Fiberglass box
    1 XI 1K Harpoon
    2 XI 800.4
    1 XI 2500.1
    2 Interstate 2400U 6V Golf Cart Batterties
    Custom 1 Off Evolution Cover

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •