Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    3

    Default Raw water hose exploded

    Any ideas what might have caused this? I have never had any issues with this boat. 2004 outback. thanks for the help.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Camp on pool 8 of Allegheny River (Adrian, PA)
    Posts
    36

    Default

    Any chance you could post a picture of the hose and were it burst? 1) Hose failure at the point where it is clamped? 2) Some type of reduced / retarded flow due to a clog in the water system. 4) Does your boat have an inline water strainer? 5) Check damaged hose for abrasion that may have caused failure. 6) Definitely recommend an inspection of the water pump impeller. I have seen them deteriorate, break apart, and clog the system.
    2003 Outback
    Boat name = Lynn Syndrome
    Its a condition that runs in the family...Judy Lynn (mother-in-law) Heather Lynn (wife) & Megan Lynn (daughter)...no know cure...but the boat helps
    New boat for me on 10/9/10.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Snellville, GA & Lake Sinclair
    Posts
    6,753

    Default

    for you long-timers, didn't sled have an ongoing issue with this and finally came to the conclusion that he was getting too shallow at his lift and bringing sand into the system and the abrasion from that created weak spots for the hose to then fail?
    Drew
    New ride: 2012 Mojo
    Old ride: 2008 OBV

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Montana
    Posts
    2,258

    Default

    I had a blow out of the "J-tube" last year. Noticed a change in temperature right after planing on takeoff and then water started to fill the boat. Opened up the motorbox cover and there was a 6-8in cut in the J-hose. Looked like someone slit it with a knife.
    It's always something with a boat or RV. Part of the experience
    2007 Moomba Outback - waiting for summer!

    Why Not? Play Hard! Get wet

  5. #5
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vancouver WA
    Posts
    2,592

    Default Re: Raw water hose exploded

    Double check your thermostat housing. That is likely the culprit. There is a bypass in there and if it gets plugged w impeller parts that exact thing will happen. That would be the first place is look, second would be the trans cooler inlet. Definitely check both.


    PWI as usual...

  6. #6
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Land O Lakes, Florida
    Posts
    5,697

    Default

    Quote Originally Posted by wolfeman131 View Post
    for you long-timers, didn't sled have an ongoing issue with this and finally came to the conclusion that he was getting too shallow at his lift and bringing sand into the system and the abrasion from that created weak spots for the hose to then fail?
    He did have something going on with sand getting in there, cant remember the details, must be this old age thing
    Hey, Its Moomba time

    13 Mobius LSV
    08 Mobius LSV-sold
    03 Mobius LSV-sold

  7. #7
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    3

    Default

    Thanks for all the advice. I will be sure to check all the things you guys suggested. Viking the issue is exactly the same as what happened to you.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    3

    Default

    Viking where did you find a replacement hose?

  9. #9
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Montana
    Posts
    2,258

    Default

    ordered it from Atlanta Marine. They shipped it out to me FAST..........GREAT customer Service. They knew exactly what I was talking about when I said "j-hose".
    I find I can get things alot quicker by ordering through a "good" dealer who knows whats going on and into actually helping the boat owner. Look them up and they'll get you fixed.
    Don't have their number right off-hand but I'm sure someone from the East Cost can post it up here for you???
    2007 Moomba Outback - waiting for summer!

    Why Not? Play Hard! Get wet

  10. #10
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Snellville, GA & Lake Sinclair
    Posts
    6,753

    Default

    The folks at Atlanta Marine are great! When you call, ask for Cynde and let her know you're from the forum. I think she gets a kick out of helping folks around the world, and she has! Last year she shipped parts to Australia for a guy who couldn't anyone else to help him out.

    770-945-5666

    http://www.mbatlantamarineservice.com/html/home.html
    Drew
    New ride: 2012 Mojo
    Old ride: 2008 OBV

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •