Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nokomis, Saskatchewan
    Posts
    598

    Default 05LSV starts then sputters and dies....

    ok, so this started happening last week to me. started the boat and went for a little tour with the kids. then after being stopped for a few minutes the boat would start fine then sputter and die. it would crank over for a bit then start... take off and it would get to about 2500rpm then sputter and die. I have replaced fuel line.. checked fuel pump.. which is putting out 9lbs. changed fuel filter as well. tonight I pulled the distributer cap off amd there was corrosion. so I sprayed it with wd40 and let it sit had supper and then used emery cloth to clean the corrosion all away. put it back together and it will start and run but after about 90 seconds it sputters and dies. plugs look ok to me... I'm at a loss here. any suggestions??

    thx

    geoff

    from Muh droid .....
    2014 Mondo with da flow!!! Exile towers, stock everything else.... for now!

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nokomis, Saskatchewan
    Posts
    598

    Default Re: 05LSV starts then sputters and dies....

    FYI it is a carb not fuel injected...

    from Muh droid .....
    2014 Mondo with da flow!!! Exile towers, stock everything else.... for now!

  3. #3
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Richmond, VA
    Posts
    22

    Default

    This happened to me. I have a 05 LSV. It turned out to be the oil pressure sensing unit. If the engine does not sense oil pressure, the engine will not get up to full speed. It will start but not run at speed.
    2014 MOJO 345 Surf
    2005 Mobius LSV, carb - Sold

  4. #4
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Commerce Lake, MI
    Posts
    200

    Default

    Quote Originally Posted by Badfoot View Post
    This happened to me. I have a 05 LSV. It turned out to be the oil pressure sensing unit. If the engine does not sense oil pressure, the engine will not get up to full speed. It will start but not run at speed.
    Seems unlikely as he says the Fuel Pump is running and is getting 9psi (which seems high). I'm thinking you have a stuck float that is not allowing fuel to refill the bowl quick enough, so the 90 seconds it's running is the time it's taking to empty whats in the bowl after it has time to slowly refill. This would suggest why you're seeing the gas pressure on the high end; restriction INTO the carb.
    Take the fuel rail of the car and check to make sure it's not blocked and then remove the bowls and check the floats and the vales in there for gum and dirt blocking it up.
    2004 Moomba Mobius LS

  5. #5
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nokomis, Saskatchewan
    Posts
    598

    Default

    Thanks Stasi... I will try that. I'm also going to change the spark plugs today as well. boat has 275 hours on it... might as well.

    I'm also going to run some SEA FOAM through it today as well.
    2014 Mondo with da flow!!! Exile towers, stock everything else.... for now!

  6. #6
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Commerce Lake, MI
    Posts
    200

    Default

    Quote Originally Posted by saskyrider View Post
    Thanks Stasi... I will try that. I'm also going to change the spark plugs today as well. boat has 275 hours on it... might as well.

    I'm also going to run some SEA FOAM through it today as well.
    If there's any gum in the carbs, the Sea Foam should help....good luck!!
    2004 Moomba Mobius LS

  7. #7
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Richmond, VA
    Posts
    22

    Default

    True, but how long is the fuel pump running? It could be running until the pressure switch takes it out. I would not rule out a faulty oil pressure switch. Check the oil pressure gauge while idling and see what it does when you throttle up and see if it drops. All of the symptoms sound the same as mine did and turned out to be the pressure switch. The pressure switch is not expensive and easy to change.
    2014 MOJO 345 Surf
    2005 Mobius LSV, carb - Sold

  8. #8
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Richmond, VA
    Posts
    22

    Default

    Quote Originally Posted by Stazi View Post
    Seems unlikely as he says the Fuel Pump is running and is getting 9psi (which seems high). I'm thinking you have a stuck float that is not allowing fuel to refill the bowl quick enough, so the 90 seconds it's running is the time it's taking to empty whats in the bowl after it has time to slowly refill. This would suggest why you're seeing the gas pressure on the high end; restriction INTO the carb.
    Take the fuel rail of the car and check to make sure it's not blocked and then remove the bowls and check the floats and the vales in there for gum and dirt blocking it up.
    Forgot to include the original reply from Stasi.

    True, but how long is the fuel pump running? It could be running until the pressure switch takes it out. I would not rule out a faulty oil pressure switch. Check the oil pressure gauge while idling and see what it does when you throttle up and see if it drops. All of the symptoms sound the same as mine did and turned out to be the pressure switch. The pressure switch is not expensive and easy to change.
    2014 MOJO 345 Surf
    2005 Mobius LSV, carb - Sold

  9. #9
    Join Date
    May 2013
    Location
    Vancouver WA
    Posts
    592

    Default

    you can certainly disconnect the house that's going to your fuel pump, then put the hose into a 2 gallon gas can with good gas. That will eliminate anything downstream (gas tank issues and the like).

    Also don't forget to spray carb cleaner and lube on the outer arms and linkages of the carb. Those can get gummed up.
    1992 Supra Sunsport. PCM 351 Pro Boss, Tower, Auto Ballast, Heater, Perfect Pass Wakeboard Pro, Bimini, Sunbrella Cover, Low Pitch Prop, Dual Batteries, LED's, MB Quart speakers, Rockford Fosgate Amps, Phoenix Gold Sub, 8" Compression Horn Tubbies, Light bar, a TON of blue LED's, Fly High fat sacks, homemade surf system

    Tow Rig: 2009 Honda Ridgeline RTL (wife's rig) Other money pits include:1998 BMW M3 Cabriolet, 2000 Jeep Wrangler rock crawler), 1999 Audi A6 Avant, 2005 Kawasaki ZX-6R 636.

  10. #10
    Join Date
    May 2013
    Location
    Vancouver WA
    Posts
    592

    Default

    Oh, and when mine was sputtering and dying on me, I reset the screws on my carb to the default. IIRC, I think that's all the way in and 1.5 turns back out for my Holley
    1992 Supra Sunsport. PCM 351 Pro Boss, Tower, Auto Ballast, Heater, Perfect Pass Wakeboard Pro, Bimini, Sunbrella Cover, Low Pitch Prop, Dual Batteries, LED's, MB Quart speakers, Rockford Fosgate Amps, Phoenix Gold Sub, 8" Compression Horn Tubbies, Light bar, a TON of blue LED's, Fly High fat sacks, homemade surf system

    Tow Rig: 2009 Honda Ridgeline RTL (wife's rig) Other money pits include:1998 BMW M3 Cabriolet, 2000 Jeep Wrangler rock crawler), 1999 Audi A6 Avant, 2005 Kawasaki ZX-6R 636.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •