Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Cumming Ga
    Posts
    307

    Default Nearly sank the LSV this weekend

    So Friday me and the wife decided to get out on the lake for a little wake-boarding. Figured we would get out there before all the idiots showed up over the weekend. Lake Lanier really isn't worth going out on on the weekends, there are way too many people and most of them are unconscious. When we got out on the boat I filled all the ballast up, roughly 2300 lb for wake-boarding and proceeded to drive to our favorite little out of the way cove.

    After about a 5 minute boat drive I noticed that the temperature on the boat was reading around 100 degrees. Obviously this isn't a temperature that you would expect to see after a 5 minute boat ride, even though we really never got on it, we really just cruised at about 15 MPH to our destination. After seeing the temperature I immediately ran to the back of the boat and lifted the engine hatch.

    The entire engine compartment was filled with water and I noticed that the water was starting to come out on the carpet. I saw water gushing out toward the back of the engine (actually the front if it were a car) and noticed that the large J shaped tube that is connected to the raw water pump was split the entire length. Not knowing exactly what to do I figured that the best way to stop the water flow was to shut off the engine. This stopped the flow of water into the boat and allowed the bilge to catch up. I immediately dumped all my ballast and then disconnected the drain line on one of the bags and stuck the hose into the bilge to assist with draining all the water.

    Fortunately there was an extremely nice person in a malibu that pulled me back to the marina. If I see that guy again I will fill his gas tank for sure. Now that I have stopped shaking and changed my underwear I have a few questions about my incident.

    So here are my questions.

    Why would that hose split? I changed it out already and asked the guy at the boat shop where I bought the replacement hose but he said it just happens because of the heating and cooling of the hose. I just want to make sure there is nothing else that would cause this to happen.

    Why is there not a shutoff on the freshwater intake from the factory? in my panic i really noticed that there is no way to shut the water off if anything would happen. Should I install a bronze shutoff valve?

    Anyone carrying a manual pump? I have heard of manual pumps you can buy for emergency situations just like this one.

    I think thats it for now, I still haven't put it back in the water. I want to make sure this wasnt caused from something else.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Snellville, GA & Lake Sinclair
    Posts
    7,008

    Default Nearly sank the LSV this weekend

    FWIW - you'd be hard pressed to actually sink the boat due to flotation foam in the hull. There have been pics posted on here of a LSV that was filled to the top of the deck & it was still floating and running.
    Drew
    New ride: 2012 Mojo
    Old ride: 2008 OBV

  3. #3
    Join Date
    May 2013
    Posts
    173

    Default

    maybe with the piece of mind to ruin it a little each time prior to filling the ballast. I fill mine on the run.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Montana
    Posts
    2,265

    Default

    Quote Originally Posted by chadjitsu1 View Post
    Why is there not a shutoff on the freshwater intake from the factory? in my panic i really noticed that there is no way to shut the water off if anything would happen. Should I install a bronze shutoff valve?
    To ease your mind this is a more common issue than you would think. I've blown a hose and several members have over the last few years as well. As far as shutoff on the intake, I don't see the point. Yes it would stop the water flow but it would certainly burn up your impeller and overheat your engine too!
    You did the right thing.......shut her down, meet another nice boater, and change it out for a good hose when back on land. Ain't boating fun
    2007 Moomba Outback - waiting for summer!

    Why Not? Play Hard! Get wet

  5. #5
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Arkansas
    Posts
    2,477

    Default Re: Nearly sank the LSV this weekend

    Ugh, that hose

    Sent from my DROID RAZR using Tapatalk 2
    2006 Supra 24SSV

  6. #6
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Cinci-Dayton
    Posts
    985

    Default

    Not my #1 worry but my washing machine hose is metal reinforced. The water line at teh lake is designed to not break even after being frozen. You would think such lines would be available for the boat as well. I might have to look fro that.
    Naked red and white 2005 Moomba LSV
    Teaching my kids to Ride, Shoot Strait and Tell the Truth

  7. #7
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Knoxville TN
    Posts
    54

    Default

    That happened to me a couple of years ago. Went to NAPA and bought a new hose. Took me about five min to replace.
    07 XLV GG GONE!!
    2014 MOJO

  8. #8
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Douglasville, GA
    Posts
    278

    Default

    Makes me want to go back through and check all my hoses now with a fine tooth comb..
    Stephen
    2009 Mobius LSV
    Black and Yellow

  9. #9
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Acworth, GA
    Posts
    1,220

    Default

    I had the same hose give me grief this year too. First launch of the season, but mine only slipped off one end so I was able to find the clamp in the bilge and put it back on. That was my miss from de-winterization, I didn't get the clamp tightened enough. As for a shut off valve my boat has one for the freshwater intake it is right above the engine fresh water intake. Had the water not stopped when I'd shut off the engine that would have been my next step.

    Like you I also used one of the ballast drain lines to help out the bilge pump which had kicked on. That was my first clue something was not right was the bilge pump kicked on and started dumping water.

    It is a scary feeling having that much water being dumped into the boat. This hose seems to be problematic... maybe I need to get a spare and toss in the boat.

    Do you have a part # for the hose?
    Kraig - 2010 Outback V

  10. #10
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    1,046

    Default

    It's scary the first time, but you're not going to sink.

    I installed a new ballast system this year and didn't glue in my fittings so every once in while one of them pops off and floods everything. The first time I was terrified and my bilge wasn't working, water up to the carpet, but I did your same process, disconnected one of the ballast fittings and used it to suck all the water out.

    Yesterday I knew one of them popped off again(I need to fix that, 4th or 5th time), I could see the bilge running constantly, I was more annoyed we'd have to stop and re-fill the ballast....
    2002 Moomba Mobius LSV - Sold
    2006 Moomba Mobius LSV

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •