Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Ft. Collins, CO
    Posts
    221

    Default engine revs but transmission no-go?

    So on my first day out with the new boat, we launched, the engine started just fine but the boat wouldn't go anywhere. The engine rev'ed as though it were in neutral. After a quick panic, someone says "you should look at the engine". I'm mechanically inclined but this sounded stupid but I had a boat full of people becoming disappointed and I needed to make some sort of effort. I opened the hatch and immediately saw the problem.

    During the 450 mile ride home, the transmission cable fell out of the bracket. Without holding the cable sheath in a fixed place, obviously nothing would happen. I just stuck the cable back in place and we were underway.

    One question: can someone else check theirs? I'm surprised that this cable is just resting/wedged into a fork mount. Is there no positive lock for the mounting?

    If that's the case, keep this in mind if your engine starts but you can't get it into gear.
    IMG_1531-b.jpg
    2007 Mobius LSV
    1989 Sanger Skier DX - sold

  2. #2
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Spring, Texas
    Posts
    87

    Default

    There should be a metal arm that swivels around and holds it in place once the cable is in the slot. At least that's how mine are held on. I can't tell if yours has it or not by the pic.
    2007 Supra 20SSV - 325HP

    Wetsounds Rev 10's
    XS-650's
    Syn 6
    Syn 4
    WS-420

  3. #3
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Katy, TX
    Posts
    4,215

    Default engine revs but transmission no-go?

    Zip tie should make an easy fix! I fix a cable linkage on a jeep transfer case with a zip tie once


    Sent from my iPhone
    David

    2008 Mobius LSV, Gravity III , Wake Plate, Z5, Exile SX65c's, Exile XM9s, Exile XI12D, Exile Harpoon, Exile SM600.1 , Exile Xi800.4.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Ft. Collins, CO
    Posts
    221

    Default

    Quote Originally Posted by kevkev View Post
    There should be a metal arm that swivels around and holds it in place once the cable is in the slot. At least that's how mine are held on. I can't tell if yours has it or not by the pic.
    Good to know. There definitely wasn't anything like that on the transmission cable but looking at the picture, I think I see something like that on the throttle cable. I'll have to investigate it further.
    2007 Mobius LSV
    1989 Sanger Skier DX - sold

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •